Destination development, Everydaylife, Villagelife
Leave a comment

Nye satsinger- trussel eller utvikling?

20151212_115547~2

Kanskje begge deler, det kommer an på øyet som ser. I helga foregikk det (minst) to flotte førjulsarrangement i kommunen. De aller fleste synes det er veldig bra, men faktisk ikke alle. Jeg tror på å fokusere på, og samarbeide med de som ønsker utvikling og positive initiativ velkommen, og ignorere de andre. Denne gangen velger jeg å mene noe om de andre- fordi det var to unge jenter som stod i bresjen for satsingen, og de fortjener uavkortet honnør.

På Fåvang har Tina og Brede en perle av et lite «dukkehus» som er restaurert etter alle kunstens regler i 30-talls stil. Det heter «Huset Granmo», og er verdt et besøk om du ikke allerede har vært her. Det er mulig å overnatte her, og det arrangeres innimellom hyggelige bakgårdskonserter og lignende. I helga ble det arrangert et gammeldags marked, der folk kler seg ut i tråd med husets karakter, og fyller bakgården med salgsboder. Det har blitt en kjærkommen førjulstradisjon i området.

Fra en bakgårdskonsert jeg var på her i sommer. Inngangspartiet taler for seg selv :)

Fra en bakgårdskonsert jeg var på her i sommer. Inngangspartiet taler for seg selv :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I helga ble det også arrangert et juletorg i Landsbyen Ringebu. Levende historie/julefortelling rundt bålet, hesteskyss i gatene, åpen pepperkakelandsby med eget modelltog, gatekonsert, julekorkafè, store og små torghandlere, m.m.

 

To blide damer :) Mye stedsutviklingsarbeid går på å tilrettelegge for møteplasser og arenaer hvor folk kan treffes på en uformell og spontan måte i hverdagen.

 

Juletorgets yngste selgere? Diverse varm drikke, hjemmelagde kaker og julepynt.

20151212_135623

Eventyrfortelling rundt bålet (eller røyken, i dette øyeblikket… :)

 

20151212_115700~2

Ingen har vondt av litt gatepoesi på vegen fra et sted til et annet…

Jarles Blomster feiret 38 år i bransjen (!) med julekransverksted. Jeg lot meg friste av denne kransen, som nå er å finne på stalldøra hjemme....! :D

Jarles Blomster feiret 38 år i bransjen (!) med julekransverksted. Jeg lot meg friste av denne kransen, som nå er å finne på stalldøra hjemme….! :D

Meg bekjent, var det som skjedde i helga noe nytt i landsbyen. Torghandel i Ringebu er ikke nytt i seg selv; Ringebu er faktisk å regne som en pionèr i Oppland med torghandel-lørdagene på sommerstid. I en egen liga både med kontinuitet og kvalitet. Siden Britt Åse Høyesveen og Randi Branstadmoen startet dette for 14 år siden, har det bygd seg opp til å bli en viktig sosial og uformell møteplass for folk, med salgsboder med lokale varer, gatemusikere, underholdning og god stemning.

20151212_115826

Aanekre gård stilte med stemningsfull hesteskyss i gatene. En ekte landsby verdig!

Hvorfor ikke teste dette konseptet også i jule/vinterdrakt?

 

Bortsett fra på Røros, finnes det knapt bedre egnet steder for denne type arrangement. Med litt inspirasjon og motivasjon fra ulike støttespillere, tok de unge ildsjelene Rebekka (21) og Anne (17) fatt i saken. Det er enkelt å komme med idèer- det gjør mange. Ikke mange gjennomfører. Ekte engasjement kan vanskelig kjøpes for penger. Jeg anser dette som en viktig del av det å bidra til å utvikle et sted; å gi spillerom for at ildsjeler, særlig yngre, får ansvar og frihet til å skape noe etter eget hode.

20151212_111911Det gir eierskap, stolthet, erfaring og arrangementskompetanse til en ny generasjon innbyggere – viktige ingredienser som hører til i utviklingen av et attraktivt sted å bo og besøke. Når initiativene i tillegg innebærer fellesgoder som å arrangere noe hyggelig for alle, what`s there not to like? Unge ambassadører og aktive lokalsamfunnsdeltakere skapes.

20151211_182519

“Det gjør seg ikke sjøl”: Strømpebukser og heler hindrer ikke jentene å ta i et tak når sittegruppa/halmbuntene skal på plass. Girlpower!

Også høres det; «Uansett hva som skal arrangeres et sted, skal det andre stedet gjøre det samme på samme dag. Hvorfor ikke prøve å samle folk i stedet», med en vonbroten undertone, omtrent med antydninger til sabotasje-anklager. Til dere vil jeg si:

Det at det ble avholdt to julemarkeder på samme dag, var et prinsipielt tema som ble drøftet. Man ønsker jo å «spille hverandre gode» ved å gi rom, og det ble forsøkt i det lengste å finne alternativ dato for å unngå problemstillingen. Altså MOTSATT mentalitet enn å «skulle absolutt arrangere noe samtidig». Helgas to arrangement foregikk altså helt uavhengig av hverandre. Det at noen velger (bevisst eller ubevisst) å bygge opp en ikke-eksisterende «motvilje» er litt «stusslig», da det er med på å undergrave det positive initiativet som ungjentene tok fatt i. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse på de mest årvåkne at de «ledige» dagene heller ikke står i kø i desember. Da den 12. ble stående som eneste mulige dag for alle involverte, var spørsmålet; arrangere juletorg eller ikke? Initiativet og de positive kreftene var for gode til å droppe det! Så vi konkluderte med følgende:

  • Huset Granmo er kjent for sine fantastiske julemarkeder og vil uansett tiltrekke seg mange.
  • Folk er forskjellige, og det er bra. I stedet for å etterstrebe at alle MÅ/BØR samles og gjøre det samme, kan vi velge å se at forskjeller og valgmuligheter representerer et mangfold og en berikelse. Det er faktisk et konkurransefortrinn for kommunen og lokalsamfunnet som helhet!
  • Nye initiativ og satsinger er positivt. Viss det ikke kan skje noe nytt fordi det allerede skjer noe, er et ikke god kultur for utvikling.

 

Først og fremst er jeg stolt av, og glad for alle som bidro på ulike måter til å skape julestemning i bygda i helga. Dere rocker!! Jeg snakket med flere besøkende som skulle «både hit og dit» – det er uansett de færreste som «henger» bare ett sted hele dagen. Også et lite hjertesukk med tanke på «surverne»: Neste gang du er uenig i noe, eller ikke forstår hvorfor noe blir gjort på en bestemt måte; forsøk følgende før du uttaler deg over disken, til nabodama eller hos frisøren: Sjekk med de ansvarlige for å få bedre kjennskap til bakgrunnen for at noe blir gjort som det blir gjort. Er du fortsatt uenig, spør; hva kan vi bidra til for å gjøre ting til det beste for begge parter? Det kalles dialog og samarbeid. Det motsatte finnes det mange betegnelser for, og det bidrar ikke til positiv utvikling.  

Til slutt vil jeg oppfordre flere til å gjøre som Rebekka og Anne; dyrk de gode idèene, og del de gjerne med noen som også liker at det skjer kule ting! Konsert? Marked? Pop-up butikk? Workshops? De gode idèene kommer til sin rett der de finner «minste motstands veg», altså støtte og gjensidig innsats for å skape noe positivt. Uansett om du bor her eller der; det blir ikke mer moro enn du lager sjøl. Derfor heier jeg på alle som vil noe, som prøver, og byr på seg sjøl for å få det til! :)

 

20151212_110648(0)

Drakamp om godene? Neida, bare to generasjoner Ringebygginger som forsøker å få to bordbein fra hverandre. Teamwork ftw!

 

Made by: Mona Melgårdshagen

Made by: Mona Melgårdshagen

 

Comments

comments

Leave a Reply