Destination development, Sharing Economy, Villagelife

“Noen burde gjøre noe”

illustrasjon

All forandring og utvikling begynner med et ønske om å skape noe bedre. Erkjennelsen av at vi faktisk selv sitter i førersetet og påvirker retning og tempo på både egne liv og utviklingen av omgivelsene våre, er et veldig viktig steg på vegen. Erkjennelsen gir oss makt og motivasjon til å handle. For til syvende og sist er det opp til oss selv, opp til deg og meg å skape de endringene vi ønsker at skal skje! Selv om det selvsagt er enklest å tenke at det er “noen” (andre, gjerne kommunen) som burde gjøre noe… Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Jo flere folk i denne maurtua av et lokalsamfunn som trekker i samme retning i stedet for å kun peke i en retning (eller på de som etter egen oppfatning «burde» trekke), jo bedre er det for alle oss som bor her. Sagt enkelt; «det blir ikke mer moro enn vi skaper sjøl.»

I kveld er det duket for 2. landsbyrådsmøte, som en oppfølging til kick-starten før jul, som jeg skrev om her. Da kom det inn en drøss av gode idèer. Nå er det tid for å «walk the walk» – for hvem skal ta videre de gode idèene? Jo, det skal vi gjøre sammen – fra idè til gjennomføring.
illustrasjon

Call to action – nå gjør vi det!

Jeg tror nok mange egentlig ønsker å bidra til at positive endringer og ting skal skje, men interessen kan fort bli lunken og blikkene flakkende dersom det går nevneverdig på bekostning av egen tid og/eller lommebok. Og det skjønner jeg godt! Vi er nok sånn de fleste av oss; vi skal være spesielt interesserte for å forplikte oss med tid eller penger, uansett hva det gjelder. Samtidig er stedsutvikling teamwork, så jo flere vi er på dette laget, jo bedre er det! Hvordan kan man da gjøre stedsutvikling til noe som enda flere er delaktige i (i form av eierskap/medvirkning/tid/penger), på en måte som er både enkel, morsom og uforpliktende? Inspirert av stedsutvikling i Larvik, der det i regi av lokalavisa Østlands-Posten nærmest ble startet en folkebevegelse, «Løft Larvik», har Ringebu Markedsforening nå inngått et spennende samarbeid med lokalavisa Dølen.

Det har blitt utvikla en arbeidsmodell som baserer seg på at leserne gjennom en fast spalte blir presentert for konkrete, gjennomførbare stedsutviklingsprosjekter med tilhørende lavterskelalternativer som bidrar til å realisere disse. Kall det gjerne «call to action»-alternativer. “Call to action” er i markedsføringsfaget den handlingsorienterte oppfordringen man gir etter å ha inspirert, motivert, provosert eller engasjert folk på andre måter. Markedsføring handler jo ikke bare om å kunne promotere kommersielle produkter/tjenester, det handler også om kunsten å aktivt mobilisere til å endre holdninger eller vaner – enten det er å bruke bilbelte eller delta på en dugnad. I avisa mangler ofte dette aspektet; man leser ofte om saker som (i beste fall) engasjerer, så legger man avisa fra seg (eller lukker browseren) og gjør ikke særlig mer med den saken. Ved å innta en mer aktiv rolle som samfunnsaktør, har lokalavisene makt til å katalysere positiv endring! Det er lokalavisa Østlands-Posten i Larvik et eksempel på. Til syvende og sist tjener vi jo alle på det; vi er faktisk avhengige av hverandres suksess for å kunne trives og ha det bra i Gudbrandsdalen i framtida. Jeg synes det er skikkelig kult at Dølen er med på laget- dette blir det spennende å følge med på!

Hvilke utviklingssaker er det som skal få æren av å få denne oppmerksomheten? Det er det du som bestemmer- om du deltar på landsbyrådet! Der skal det nemlig nomineres 5 prosjekter som skal gjennomføres, fra en lengre liste med idèer som kom fram på det første landsbyrådet. I tillegg kommer den anerkjente arkitekten og byplanrådgiveren Peter Butenschøn for å gi oss verdifulle innspill på vegen.

Redaktøren i lokalavisa Dølen, Bjørn Sletten, skriver i dagens leder:
døl
Under overskrifta “Det blir ikkje meir moro enn det ein lagar sjølv!”- kommer Dølen til å følge landsbyrådets arbeid tett i ukene som kommer. Vi deltar på møtene i landsbyrådet, vi tar gjerne i mot innspill, og vi følger opp de ideene som kommer fram og blir satt ut i livet.

Hvorfor det?

For Dølen er det sjølvsagt å heie fram alle gode initiativ i Midtdalen, som kan gi større trivsel og skape verdier for oss som bor her. Det spesielle med landsbyrådet i Ringebu er at deres tanker passer som hånd i hanske med Dølens ideer om hvordan man kan skape levende lokalsamfunn. Nøkkelen er å dra med seg folket. Og ikke etter at ideene er ferdig tenkt. Folk må tenke sjøl, og det er ikke nok med tanken: Skal en klare å skape et levende lokalsamfunn må alle bidra, fra idè til gjennomføring. Å få et lokalsamfunn til å fungere er ikke bare kommunens ansvar. Det er ikke bare private næringsdrivende og lag og foreningers ansvar- vi må alle bidra til dugnaden, enten det er med kopp og rive, eller gjennom framsnakking.

Seksti prosent av oss sier meininga vår i offentligheten en gang hvert fjerde år. Ved å stable på beina landsbyråd og grenderåd i hele Midtdalen kan vi få muligheten til å ligge i forkant av politiske prosesser, i stedet for som i dag, der folket nesten uten unntak ligger i etterkant. Og da er meningene der i rikt monn. Derfor trenger Midtdalen flere slike initiativ som det i Vålebrua. Og det trenger ikke være blåkopier. Vinstra kunne trengt en positivitetsdugnad. Hvem tar ballen? Dølen er gjerne med! Men initiativet må komme fra grasrota, eller “folk flest” om du vil. Det er lokaldemokrati i praksis.

To be continued!
PS! Kom på landsbyrådsmøte i dag om du kan, det er åpent for alle og er i kantina på rådhuset kl. 19! :)

Comments

comments