Destination development
Leave a comment

Landsbyråd upcoming!

12195771_1094468090573058_7391002598612518720_n

Attraksjonskraften til et sted defineres av 4 hovedfaktorer
En kollega og jeg var i Kongsberg på en konferanse om stedsinnovasjon og attraktivitet i går. Attraktive steder evner å tiltrekke seg innbyggere, besøkende og investorer, og dermed ha en positiv befolknings- og arbeidsplassvekst. Telemarksforskning snakket om at attraktive steder kan utvikles lokalt med utgangspunkt i 4 hovedfaktorer. Sett bort i fra nasjonale og internasjonale konjunkturer oppsummeres faktorene til å være tilgang og kvalitet på;

1) areal og bygninger
2) goder/tilbud
3) Identitet og stedlig kultur, og
4) Omdømme.

Attraktivitet

Altså et sammensurium av faktorer som mange ulike aktører påvirker eller har kontroll over – bevisst eller ubevisst. Enkelte ting er “må ha”. Andre ting er x-faktorer, særegenheter. Vinnerne av kampen om innbyggere, besøkende og investorer blir de som evner å enes i størst mulig grad om en virkelighetsoppfatning og en strategi; hvor er vi, og hvordan skal vi videreutvikle oss herfra? Ikke minst; hva kan de ulike bidra med for å få til dette? For å komme dit kreves en samarbeids- og endringskultur. Rett og slett vilje og evne til å hele tiden prøve å forbedre seg, og spille hverandre gode. Det er en holdning jeg opplever i Ringebu, det er derfor jeg synes det er kult å jobbe her. Det at slagordet er “der det er lov å lykkes” signaliserer denne holdningen.

Landsbyråd i Ringebu – stedsutvikling i praksis
Tatt i betraktning kunnskapen Telemarksforskning la fram, er det lov å bli stolt på vegne av Ringebu Markedsforening som (kanskje uten å tenke så mye på forskning og slikt :P) allerede har planlagt å avholde et landsbyråd – nettopp for å åpne opp for nye grupper som ønsker å engasjere seg. Om dere leser dette: Forskning viser at dere er på rett vei! :D
Målet er å inkludere huseiere, alle andre innbyggere, hyttefolk og andre som har lyst til å være med å utvikle/påvirke landsbyen til et enda bedre sted å være. For å få til dette har de altså tatt initiativ til å etablere et Landsbyråd for å sikre bred forankring og deltakelse. Det snakkes ofte om samarbeid, involvering og mobilisering til det kjedsommelige. Her skjer det i praksis- det er spennende!

12232900_10156231334510483_3920740741975140897_oIllustrasjon: Krible Design

Et juleeventyr i Landsbyen Ringebu
For å øke synergieffektene (“spille hverandre gode”) ble det bestemt at den offisielle åpninga av ny gangbru i sentrum (kjempefin, forresten!) skulle legges samtidig med julegateåpning og pepperkakehuskonkurranse fredag 27.november, og jammen passet det ikke å legge landsbyrådet til denne dagen også. Dermed var det duket for et helt juleeventyr i landsbyen; flere kapittel som perler på en snor i programmet. Selv om alle programpostene byr på opplevelser som er langt over gjennomsnittet idylliske og stemningsfulle, har jeg størst forventninger til landsbyrådet. Fordi det representerer noe nytt og innovativt. Markedsforeninga skal jaggu ha creds for å tilrettelegge for at alle gode og positive krefter kan komme sammen på denne måten. Dette tror jeg på! Programmet er som følger:

-Kvaliteter i Landsbyen Ringebu v/Britt Åse Høyesveen
-Hensikten med landsbyråd v/Hans Dalberg
-En huseiers blikk på landsbyen v/Marit Listad
-Hvordan utvikler vi landsbyen videre? v/Frode Martinsen

Det geniale her er at det samtidig er tilrettelagt for barnas landsbyråd og ungdommens landsbyråd, slik at de også blir hørt, og har et sted å være mens de voksne går på de voksnes landsbyråd. Hva har vi for barn i landsbyen i dag? Hva kunne de ønske at fantes? Det åpnes for kreative uttrykksmåter gjennom lek som tegning og modellering, og innspillene blir selvfølgelig dokumentert og høytidelig spilt inn til landsbyrådet. Det samme med ungdommen, bare med utgangspunkt i deres premisser og interesser.

12195771_1094468090573058_7391002598612518720_nFoto: Inge Asphoug

Ser forresten at folk arrangerer fakkeltog for å få gamle adventskalendere på skjermen igjen. De er velkomne til å slå to fluer i en smekk i Ringebu; på fredag kan de både gå i fakkeltog (fra Rob Optikk via øvre del av sentrum og til den nye gangbrua) og oppleve den ekte versjonen av Skomakergata! :)

Gleder meg til fredag- håper å se mange i sentrum!

Comments

comments

Leave a Reply