Destination development, Villagelife

Halloween Ringebustyle – an urban “scarytale”

balpanneservering

Forrige søndag ble det arrangert et halloween- event i sentrum som jeg er veldig imponert over, og jeg vil gjerne fortelle historien om hvordan dette arrangementet ble til! Dette er også en historie som demonstrerer hvordan borgermedvirkning er en forutsetning for utviklingen av en levende, attraktiv landsby. Mange mener mye om Halloween som tradisjon. Jeg tenker først og fremst det er gøy å bli inspirert til å gjøre sosiale påfunn som kanskje ikke hadde skjedd ellers, og at det er fullt mulig å tilpasse tradisjoner og skikker slik det passer en selv.

Spøkelsesvandring anno 2015
halloween-2015
Først ei litta throwback, to where it began. I fjor ble det for første gang arrangert et offentlig Halloween- event i Ringebu som brukte landsbyrommet som kulisser og innbyggere som statister/medvirkende (Ringebu Folkehøyskolestudenter, Loftet dansestudio- dansere og andre lokale frivillige). Det var Marienhø Eiendom AS og Ringebu Bocce- og Jojoklubb som stod bak idè og gjennomføring, og fokuset var at arrangementet skulle være åpent for alle i det offentlige rom, familievennlig, og morsomt å arrangere. Inntektene skulle gå til et kveldsåpent møtested i landsbyen, noe som faktisk mangler i dag og som er sterkt savnet av spesielt gruppa «unge voksne»! Ønsket var å samarbeide med ungdomssenteret øverst i gågata om å pusse opp kjellerlokalene til treningsrom, noe huseier dessverre ikke var interessert i på daværende tidspunkt (kanskje idèen har modnet, om noen fortsatt er interessert i å få til dette?).
treningsrom-dagens-standard treningsrom-onskelig-standard
Treningsrommet i dagens standard VS. slik Ringebu Bocce og Jojoklubb ville samarbeide om å pusse det opp.

Tanken var imidlertid god, og baserte seg på prinsipper om sosialt entreprenørskap; skape noe positivt som lokalsamfunnet får ta del i (et nytt og spennende kulturarrangement) og pløye overskuddet tilbake i noe annet positivt for lokalsamfunnet (mulighet for innendørs trening i Ringebu sentrum). På en uke (fra avgjørelsen om å gjennomføre eventet ble tatt, til dagen var kommet :P) ble nærmere 100 mennesker mobilisert enten som medvirkende eller publikum, og folk hadde en stemningsfull opplevelse på spøkelsesvandring i landsbyen og i fakkeltog opp til historiske Villa Marienhø, en forlatt villa SOM SKAPT for skumle opplevelser:

Villaen ble tidlig på 1900-tallet brukt som doktorbolig av landsbydoktor Bernhard Matheson. Det historien ikke fortalte, var at noen av pasientene hans rømte og aldri ble funnet! ;) Dette var unge jenter som vi skulle finne igjen denne kvelden og deretter hjelpe dem «hjem» til Marienhø slik at både jentene og Dr. Matheson kunne få fred. Det var en nervepirrende opplevelse for både store og små å lete etter disse jentene som dukket opp rundt om kring i landsbyen; ei satt f.eks. for seg selv og huska i lekeparken i mørket, mens en annen danset rundt i en bakgård med dokka si, lettere forvirra… Vi fant alle sammen, de så slik ut (takk til Loftet dansestudio):

showteam-halloween

På Marienhø overleverte vi jentene til Dr. Matheson, spilt av ingen ringere enn Roger Melgårdshagen fra Marienhø Eiendom AS. Mona Melgårdshagen var Marie, Dr. Mathesons store kjærlighet, som han også oppkalte praktvillaen etter i sin tid. Som belønning fikk alle komme på besøk i villaen, og det ble servert snacks og heksebrygg. De utallige rommene var «bebodd» av statister fra Ringebu Folkehøyskole; fra «mentalpasienter» som grep etter forbipasserende i korridorene, til folk som gjemte seg i gamle skap. Det var som å delta i en live skrekkfilm, og adrenalinnivået var på max- skrekkblandet fryd! De helt yngste gjorde klokt i å bare kose seg med varm drikke og godis i hagen… Loftet Showteam avsluttet kvelden med et forrykende danseshow foran villaen. En utrolig kul og minnerik kveld jeg ikke kommer til å glemme så lett! Under er bildet av fjorårets “halloween crew”- vi oppdaget senere at Marie stod i annen etasje og fulgte med fra det gamle doktorkontoret…


Videreutvikling av eventet i 2016

Involvering og mobilisering av nye krefter
Ringebu Markedsforening v/Hans Dalberg tok utfordringen om å videreføre en variant av eventet i 2016 for å etablere dette som en tradisjon, og et nytt kulturtilbud og en møteplass. Eventet føyer seg til rekken av eksisterende arenaer i Ringebu der fokuset er (bevisst/ubevisst) å styrke det som kan kalles sosial kapital; «en betegnelse på det sivile samfunnets evne til å utvikle tillitsfulle relasjoner mellom borgerne- og dermed styrke fellesskapets evne til å løse kollektive problemer og utfordringer». Sosial kapital er ikke bare oljen i maskineriet, det ER maskineriet i landsbyutviklingen og generelt i utviklingen av livskraftige lokalsamfunn!

Markedsforeninga ønsket imidlertid å involvere bredere i både konseptutvikling og gjennomføring (flott gjort og helt i landsbyrådsånd!), og prosjektgruppa for landsbyutvikling ble invitert til å bli med på dette. I denne gruppa deltar Ringebu Arrangement v/ Emma Granefelt, som tok ansvar for å være medarrangør og ta hovedregi på organisering og gjennomføring. Sammen med Jorid Dalberg fra markedsforeninga, Åsne Flyen fra Krible Design, fotograf Tor Ivan Boine og hus/gårdeier Ole Anders Listad hadde eventet de beste forutsetninger for å lykkes med glans!
halloweenplakat-2016
Åsne laga plakat, rebuskart og kreative og “historiske” poster til hver stasjon! :D

halloweenrebus
Da kvelden kom, ble statistene instruert, parken rigga med utstyr fra LandsbyBoden, og postene utplassert i henhold til rebuskartet. Målet for kvelden var nemlig å finne alle bokstavene i et løsningsord! Løsningsordet skulle brukes senere…. Her er noen eksempler på poster:
post1fangepost

post9teaparty

post8

Edit: #LandsbyenRingebu :)
familiebildepost

 

A mountain hike in daytime, and a scary Halloween walk in the night. Nais day 🎃😊👻 #landsbyenringebu

A photo posted by hallohelga (@hallohelga) on

Butikkene var ikke vonde å be om å være med å sette landsbyen i den rette stemningen; vinduspynten var på plass og gresskarlykter lyste opp dørhellene rundt om kring. Til og med gatelysene var slått av for anledningen….! Teamwork!

Etter en times tid med rebusløp var det tid for å finne ut hva hemmeligheten var. Hele forsamlingen stilte seg opp foran Kaupanger og ropte løsningsordene i kor: “SNURR FILM!!!”
Ut av scenedøra kom det plutselig en rar person. Det viste seg at dette var en kinomaskinist som hvileløst lengtet etter å ha sitt siste publikum før hun (jepp, kvinnelig kinomaskinist selvsagt) kunne få fred. Utekinolerretet var rigget og film ble snurret; eller rettere sagt bilder ble snurret! Tor Ivan hadde nemlig vært “papparazzispøkelse”  og alle fikk et festlig gjensyn med mange øyeblikk fra kvelden. Det var gøy å se seg selv på kinoveggen! Med bålpannekos i tillegg ble dette en fin avslutning på en godt gjennomført kveld.
halloweenfeiring
balpanne“Livet mellom husene”: Parken var full av skumle store og små vesen forrige søndag.
Alle foto: Tor Ivan Boine

Konklusjon: Landsbyutvikling gjøres best av folk, for folk. Fordi medborgerskap gir eierskap, som igjen gir økt stolthet, ansvarsfølelse/”stedsomsorg” og innsatsvilje på vegne av lokalsamfunnet. Det er denne facebookposten et bevis på:

Selv traska jeg rundt i en varm ulveskinnspels og følte meg litt som en slags stolt (og litt rørt) Cruela Devil, SUPERIMPONERT over årets crew!!

Casually dressed in an old, full length wolf fur coat for tonights halloween walk 🎃👻 Abt 20 actors/volunteers from the age of 12 to 50 transformed the village into a historical playground/ live theatre show tonight🔥We estimated around 50 show ups, but eventually 160 people decided to participate 🎈😅 One of the aims of the event was to create a fun, social and inclusive arena in the public space, with low barriers to participate. Made by the citizens for the citizens. Like village development should be. Where were you guyes @avisa_gd / #Dølen ? 😘📰 #citizenempowerment #citiesforpeople #halloweenwalk #creatingtraditions #socialcapital #eventplanning #ringebu #meetup #socialarenas #humancapital #landsbyenringebu #ringebuarrangement

A photo posted by Birgitte Bay (@birbay) on

Liker jo å sammenligne Ringebu med andre spreke steder, kanskje neste års komitè blir inspirert av New York Village sin halloween parade? Alt er mulig! :)

 

 

 

Comments

comments