Amsterdam, Destination development

6 måneder i Amsterdam – det er gøy

ice skating

Hva er gøy? Ganske mye om dagen, om det er lov å si det. Og det synes jeg det er. Her om dagen var det et halvt år siden jeg flyttet til Amsterdam fordi jeg var interessert i å lære mer om retorikk, og bli bedre kjent med en by jeg bare hadde besøkt ved en tidligere anledning, men som jeg hadde et godt øye til. Lite visste jeg i 2014 da jeg reiste hit på graduation-tur med noen venner, om at jeg kom til å bo her noen år senere. 

#iSurvived #crazy and #beautiful #Amsterdam👌😍🎉🎓🍸

A post shared by Birgitte Bay (@birbay) on

Studieprogrammet var ikke helt slik jeg forventet, men hva blir vel det? Det viktigste er å kunne justere kursen ved behov og “ta med seg hodet”, ikke å forutse og å ha full kontroll over hvordan ting blir til enhver tid. Og å ta ansvar sjøl og ikke skylde på omgivelsene, bare fordi det er lettest. Jeg vurderte å slutte, men stilte meg selv spørsmålet: Hva vil jeg angre mest på i det lange løp? Å avslutte, eller fullføre? Så jeg bestemte meg for å gjøre noen justeringer, fullføre og gjøre det beste ut av det. På halvårsjubilèet til mitt forhold til Amsterdam var det gøy å føle at det ordner seg alltids, og at jeg nå faktisk har noen jern i ilden her som gjør meg motivert og inspirert! Det liker jeg! :)

heihei

Velger å kalle dette bildet fra gårsdagen “briste eller bære”. Første gang man kan gå /skøyte på Keizersgracht siden 2012! Noen fordeler er det med den arktiske kulda. Du vet den stolte ekstasen nordmenn blir i når de legger ut bilde/ film på sosiale medier av at de “går på ski til jobb”? Nederlendere gjør det samme, bare med skøyter, haha! Det er søtt, da! :D

Ny jobb på “the hottest place in town”!

Apropo stolt ekstase: Jeg har fått meg en jobb ved siden av studiene! Det er på Movements Yoga, et hot yogastudio i Overtoom, like ved Vondelpark. Nevnte såvidt studioet i mitt første “reisebrev fra Amsterdam” nå i januar; da hadde jeg nettopp gått til innkjøp av månedens tilbud; 2 weeks unlimited yoga. De to ukene gikk fort, og jeg kosa meg med å teste så mange timer som mulig på timeplanen. Movements Yoga kaller seg “the hottest place in town”, og romtemperaturen på 35-40 grader i yoga-salene underbygger påstanden. Det er en deilig, luksuriøs følelse av velvære her, som gjorde at jeg ble ganske betatt (dog dryppende svett) etter første time. I det man kommer inn fra gata, møtes man med rolig musikk, levende lys, lukten av spa, en fresh “tea lounge” og ypperlig personlig service fra personalet. Man går gjennom hagen i bakgården for å komme til garderobene, der det også er plassert levende lys og diverse toalettsaker man kan benytte ved behov. Yoga-klassene foregår i to saler; Garden Studio og Loft Studio. Her ligger både yogamatte og håndkle klart og venter på deg. Det er med andre ord lett å venne seg til dette… :P Det gjorde iallefall jeg. Så da tilbudet gikk ut, måtte jeg komme på en kreativ måte å fortsette å få trene på, uten å bruke opp hele studentbudsjettet på vanlig medlemsskap. Med en jobb på studioet, ville jeg både kunne trene gratis i tillegg til å spare penger til et ordentlig kamera, noe jeg har ønsket meg lenge! Som tenkt så gjort, jeg sendte en åpen jobbsøknad, og fikk et intervju.

Utsikt fra "tea loungen" til hagen

Utsikt fra “tea loungen” til bakgården/ hagen på Movements Yoga

Shit got real når jeg fikk tilbud om jobb som “front desk sales associate”, to support the core team! Det var ekstra gøy fordi de egentlig kun investerer i ansatte med mer langsiktige ambisjoner i bedriften (noe jeg ikke kunne skryte av å ha), men var villige til å gjøre et unntak viss de kom over en “match”. Og vi var “match”! :D (That awkward moment når en jobbmatch er mer spennende enn en tindermatch. Anyways.) I praksis skal jeg ha et par skift i uka, og da har jeg ansvar for resepsjonen. Det innebærer hovedsaklig å samarbeide med assistentene og yogalærerne om å sørge for at studioet til enhver tid er innbydende og har topp standard, at kundene er ivaretatt, og selvsagt at flest mulig av de som kommer inn for prøvetilbud konverteres til fullverdige medlemmer. Jeg liker å jobbe med salg, og gleder meg til jeg kommer inn i “the daily business of the studio”. Ikke minst gleder jeg meg til å komme i gang med treninga igjen, etter å forhåpentligvis snart ha ristet av meg en real forkjølelse. Movements har en samarbeidsavtale med Vondelgym, som ligger litt lengre ned i gata, og som gjør at ansatte og medlemmer kan benytte seg av fasilitetene der innimellom. Så her er det muligheter for variasjon i treninga! Jeg var lenge skeptisk til å ha en jobb ved siden av studiet, men jeg jobber mest effektivt under press og tror faktisk at med litt flere faste gjøremål i avtaleboka, vil det også være lettere å strukturere skolearbeidet. Krysser fingrene for at dette blir bra!

Inngangen til Movements Yoga. Overtoom 230-232.

Inngangen til Movements Yoga, fra Overtoom.

Tekstforfatter?!

Noe annet som er gøy er at jeg har gjort det jeg tror er min første (betalte) tekstforfatterjobb! Jeg kom over en annonse på en facebookgruppe for nordmenn i Amsterdam, der noen søkte en frilansskribent. Jeg meldte min interesse, og var først og fremst motivert av læring og å pushe meg selv litt ut av komfortsonen. Å være frilansskribent som skriver når det passer seg, fra hvor det passer seg, det må vel være selve definisjonen på å leve det søte bohemlivet i Amsterdam? Jeg visste at jeg trengte en realitetsorientering, og at jeg kom til å få det ved å prøve meg, så det var bare å kaste seg i det. Ganske riktig: Så var det ikke like lett eller fort gjort å skrive X antall ord på bestilling, om et gitt tema, der man skal selge et produkt eller en tjeneste man ikke har noe personlig forhold til, og i tillegg bake inn et riktig antall søkeord for SEO optimalisering. Før en deadline. Puh! Men noen ganger må man bare si “ja” først, og finne ut etterpå hvordan man gjør det, ellers blir det aldri noe av.

Er tulipanene kortreist når de er kjøpt i Amsterdam mon tro?

Er tulipanene kortreist når de er kjøpt i Amsterdam mon tro?

Å få betalt i euro per ord er en ny erfaring for min del. Tror kanskje ikke dette er noe å bli rik på, men det er unektelig en milepæl å ha gjort sin første betalte skribentjobb. Til uka skal jeg ha et skypemøte med oppdragsgiveren for å se på mulighetene for videre samarbeid – det blir artig. Jeg har jo et enkeltmannsforetak som er opprettet for å kunne ta kommunikasjonsrelaterte oppdrag “på si”, nærmest som en hobbyvirksomhet. Mitt lille enkeltmannsforetak har stort sett ligget behagelig i stabilt sideleie siden jeg etablerte det, men nå våkner det til live igjen. Kanskje det er et vårtegn i sibirkulda? :) Eventuelt skyldes det “the creative spirit of Amsterdam”!
det er gøy

Destinasjonsmarkedsføring og argumentasjonsteori

Jeg synes jeg hører mamma og pappa bekymre seg lavmælt over hvorvidt disse påfunnene går utover skolen, men neida, det tror jeg faktisk ikke! :D Ikke mer enn jeg kan leve med iallefall – og man skal jo leve òg. Det er fleksibelt og uforpliktende, noe som passer meg perfekt nå. In fact, så burde egentlig masteroppgava stå på lista over “ting som er gøy”- fordi jeg endelig har landa på et tema, og det er noe jeg ser frem til å jobbe med utover våren! Jeg elsker steder – eller destinasjoner, som det ofte kalles i en reiselivssammenheng. Jeg elsker å besøke steder, bo og bli kjent med ulike steder, komme under huden på det lokale livet med alt det byr på, oppdage nye ting – og gjerne dele det med andre. Det fant jeg ut da jeg ble forelska i London som by, jeg ble enda mer bevisst på det når jeg fikk muligheten til å jobbe med stedsutvikling i fine landsbyen Ringebu, og plutselig har det nå blitt slik at jeg skal skrive masteren min om nettopp markedsføring av destinasjoner.

Utsikten fra universitetskorridoren og over gata til "Magna Plaza", et shoppingsenter i gotisk stil fra slutten av 1800-tallet. Det var visst opprinnelig Amsterdam sitt hovedpostkontor! Kult med byer og steder som tar vare på arkitekturen og det lokale særpreget som har formet stedet oppigjennom tidene. Det er mye av grunnen til at Amsterdam er et attraktivt sted å bo og besøke.

Utsikten fra universitetskorridoren og over gata til “Magna Plaza”, et shoppingsenter i gotisk stil fra slutten av 1800-tallet. Det var visst opprinnelig Amsterdam sitt hovedpostkontor! Kult med byer og steder som tar vare på arkitekturen og det lokale særpreget som har formet stedet oppigjennom tidene. Det er jo nettopp mye av grunnen til at Amsterdam er et attraktivt sted å bo og besøke.

Innfallsvinkelen er helt ny, det er ikke gjort research på destinasjonsmarkedsføring fra et argumentasjonsteoretisk perspektiv tidligere (viss det er det, si i fra, for da trenger jeg å lese om det!). Jeg forventer ikke at oppgaven skal hverken transformere destinasjonsmarkedsføring som fagfelt eller tilføre banebrytende oppdagelser innenfor denne type social science. Men jeg er praktiker og trenger å jobbe “bottom up”, som veilederen min kalte det: Istedet for å ta utgangspunkt i akademia og teori, vil jeg prøve å starte fra “felten” og se hva teorien har å tilby. In the end of the day handler jo destinasjonsmarkedsføring om å få en bestemt målgruppe til å gå bort fra enhver innvending/ tvil de måtte ha til hovedstandpunktet “besøk destinasjon X”, som direkte eller indirekte formidles av en såkalt protagonist – i denne sammenhengen er det ofte et destinasjonsselskap. Finnes det et mønster, en slags “check list”, sett fra et argumentasjonsteoretisk perspektiv, som blir gjort for å oppnå dette? Hva er det man i denne type argumentasjon (“pragmatisk argumentasjon”) skulle forvente at blir gjort/sagt, men som ikke blir gjort, og hvorfor er det slik? Er det bevisst “strategisk manøvrering”, eller er det kanskje ubevisst…? Dette ville isåfall vært interessant kunnskap for destinasjonsselskaper og andre som ønsker å tiltrekke seg folk til et sted, enten det er i form av talent, innbyggere generelt eller besøkende. Vi skrev et “term paper” i januar, der vi kunne skrive om hva vi ville, så lenge det var relatert til pragma-dialektisk argumentasjonsteori. Jeg forsøkte å karakterisere destinasjonsmarkedsføring som en såkalt “argumentative activity type”, det vil si en type kommunikasjon der argumentasjon spiller en hovedrolle. Dette tenkte jeg å gjøre som en slags test for meg selv, for å se om dette kunne være et aktuelt tema å dedikere masteren til. I følge tilbakemeldingene var det absolutt det, så hey hoe, here we go! :)

#Elevatorselfie while taking out the trash and taking myself to the library ☃️🤓📚☕️ Life is full of contrasts- last weekend was all about enjoying the town and having fun🍸 This weekend I call the library my second home, and work to finish some chapters by a deadline tomorrow night ⏳The aim of my current paper is to characterize destination marketing as a socalled "argumentative activity type" according to pragma-dialectical argumentation theory, which is a framework for analysing and evaluating argumentative discourse in different contexts – or domains, as it's called. Destination marketing belongs to the domain of commercial communication, which we haven't studied directly (we've studied argumentation in the domains of law, politics and health). Therefore I feel like I'm being slightly bold when trying to apply the tools to a whole new domain! 😜✌🏻Hopefully some of my work experience from the field will make things a bit more intuitive, but unfortunately that is no excuse for not digging up and using relevant academic literature on the subject matter…. 😏🙈📚On a different note! I'm looking at some of the current political media discussions in Norway with new eyes after learning about fallacies (logically unsound/ incorrect argumentation)🙄I'm considering to write a short blog post in norwegian to illustrate some of this- which would also be a nice way of trying to demonstrate some of the things I'm learning at @uva_amsterdam 🎓😄Let's see how tired I am of pragma-dialectics after this weekend… 😝Wishing everyone a nice Sunday – at work or not 😅👍🏻🌻 #studentlife #uva_amsterdam #argumentationanalysis #rhetoric #strategicmaneuvering #everydaylife #weekendmode #ootdfashion #fashionista #ornot

A post shared by Birgitte Bay (@birbay) on

Bonuspunkt på lista:

Apropo gøy. Min norske venninne her, Lisa, har tatovert “gøy” på innsiden av håndleddet. Det synes jeg også er gøy, hehe. Nå skal jeg straks begi meg ut i “Sibir-kulda” for en tur på biblioteket. Føler jeg henger litt etter, etter å ha holdt meg for det meste innendørs i forkjølelsesmodus og slukt et par sesonger av The Crown de siste dagene. Nuvel. I morgen er det mitt andre jobbskift, og jeg må stå opp tidlig. Er jeg heldig, våkner jeg til like fin soloppgang som det var her om dagen! :)

Soloppgang fra Cornelis Lelylaan <3

Soloppgang fra Cornelis Lelylaan <3

 

Comments

comments